Višokovo

Tradicionalni Paški zimski karneval

Tradicionalni Paški zimski karneval započeo je 3. siječnja s prvim maškaranim tancima u prostoru II Magazina soli s urnebesnom grupom Koktelsi koji su najavili još jedno veselo karnevalsko ludovanje i odlično zagrijavanje za daljnja događanja.

Ove godine karneval je kratak i traje do 14. veljače, pa je za vjerovati da će svi oni željni maškaranog ludovanja krenuti put II Magazina soli.

Dobar i ludi provod garantiraju grupe koje će svirati subotom u II Magazinu soli – klapa Sol, Duo Kumpanji, grupe Gustafi, Bracera i Furešti.

Paški karneval je poznat i po mnogim tradicijskim elementima koji se ne mogu pronaći u ostalim karnevalima novijeg datuma – tu je pregršt zanimljivih običaja koje Pažani godinama njeguju. Tako će se četvrtkom i to 25. siječnja i 1. i 8. . veljače održavati ričavci. Riječ je starom običaju okupljanja grupa maškara i zajedničkog odlaska do određenih kuća gdje ih domaćini uz pjesmu, ples i smijeh ugošćavaju što je odlična uvertira u karnevalsko ludovanje.

Petkom, i to 26. siječnja i 2. i 9. veljače u Domu kulture će se održavati popularne i uvijek rasprodane humoristične predstave Karnevalskog teatra koje Pažani ne propuštaju.

Kako domaći vole reći, zadnji dani Paškog karnevala su jedinstveni jer je u njima ujedinjena tradicija, kulturna baština i zabava.

Program zadnjih dana odvija se na Pijaci i započinje u nedjelju 11. veljače razigranom i zabave željnom maškaranom povorkom u kojoj je veliki broj Paškinja i Pažana obučeno u prekrasnu narodnu nošnju te mnogobrojne maškarane skupine. Na paškoj Pijaci će, po tradiciji, gradonačelnik Paga predati ključ od grada maškarama koje tim činom preuzimaju vlast, a prvo paško kolo povest će gradonačelnik uz taktove paškog kola kojeg sviraju članovi Gradske glazbe Pag.

Valja istaknuti upravo specifično paško kolo koje vrlo brzo “uđe pod kožu” svim posjetiteljima, jer koliko god ga svirali paški glazbari i kakvo god vrijeme bilo – traži se još. Da se tradicija karnevala brižljivo čuva, pokazat će članovi KUD-a Družina s paškim tancom i pučkom dramom Robinja i “pivci”, pjevači pučkih napjeva koji na Pijaci pjevaju tradicionalne napjeve.

Kroz posljednje dane na glavnom gradskom trgu odvijat će se raznoliki, veseli program koje će pripremiti paške udruge uz puno šale, pjesme, plesa. I tako će biti sve do srijede kada će se spaliti Marko, krivac za sve nevolje, na gradskom mostu nakon čitanja njegove oporuke.

Pažani su pripremili bogat zabavni program koji će zasigurno privući veliki broj željnih karnevalskog ludovanja po kojima je Pag poznat.

Organizatori Paškog zimskog karnevala su Grad Pag i Turistička zajednica grada Paga.

Kontakt

Ivan Prpić predsjednik

tel./fax. 053/881-609

Mail: dom.kulture.senj@gs.t-com.hr

Gdje se nalazimo?

53270 Senj, Juriše Orlovića 2
Pučko otvoreno učilište “M.C.Nehajeva” Senj

Kontaktiraj nas

Share This